AANSLUITING KEMPENBAAN OP A67 KRIJGT EXTRA PRIJSKAARTJE

Tijdens de vorige raadsperiode heeft de toen zittende Raad krediet beschikbaar gesteld om Kempenbaan/Zilverbaan op de A67 aan te sluiten. Dit in combinatie met de N69. Over deze laatste weg voert de Provincie de regie. Gerechtelijke procedures rond de N69 en perikelen rond de PAS-wetgeving hebben de procedure flink vertraagt. Het College heeft via een omweg, een zogenaamde ADC toets, toch gedaan gekregen dat met de aanleg van de aansluiting gestart kan worden. Onze complimenten voor het College.

Echter we zijn enkele jaren verder en we hebben te doen met een nieuwe werkelijkheid. Het krediet waar de Raad destijds mee ingestemd heeft voldoet niet meer. Bedragen moeten niet enkel gecorrigeerd worden voor inflatie, Rijkswaterstaat heeft de normen voor viaducten aangepast. Veldhoven ligt op het randje van de Peelrandbreuk en dat vereist zwaarder heiwerk dan destijds begroot. Ook milieueisen aan het te gebruiken ophoogzand maakt het plaatje aanmerkelijk duurder. In het meest negatieve geval verwacht College ruim €8,5 miljoen nodig te hebben. Een groot bedrag wat we eigenlijk niet hebben. Maar een rijdende trein kun je niet stoppen. Er zijn afspraken gemaakt met de aannemers, verplichtingen aangegaan zogezegd, die kun je niet opzeggen. Boetes voor contractbreuk zijn ook niet mis. SENIOREN VELDHOVEN heeft derhalve ingestemd met dit extra krediet.

Daarboven waren er nog twee keuze momenten. In het oorspronkelijke plan stond de rotonde Knegselseweg-Zilverbaan ingetekend als asfalt. Leg je de rotonde aan met beton dan is de levensduur aanmerkelijk langer. Een eenmalige investering van €500.000,- verdien je derhalve vrij snel terug. Als partij die ook duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan waren wij uiteraard voor.

Een tweede punt was een onderdoorgang voor de Moormanlaan die oorspronkelijk niet ingetekend was. Beoogde kosten hiervoor zijn €800.000,- Is die onderdoorgang wel nodig, duur tunneltje was de gedachtegang in de Raad. Toch hebben we als SENIOREN VELDHOVEN gemeend voor te moeten stemmen. Moormanlaan heeft voor de Veldhovenaar een recreatieve functie. Echter vanuit de Kempen is er groeiend woon-werk verkeer richting Veldhoven. Gezien de plannen van bedrijven als ASML om ook in de Kempen parkeerterreinen te gaan ontwikkelen kan de Moormanlaan een aangename fietsroute gaan worden. Deze fietsers moet je niet op een drukke rotonde Knegselseweg-Zilverbaan willen. Veiligheid is ons veel waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *